poniedziałek, 9 czerwca 2014

Znów truskawki! Dosyć szybkie ale jakie pyszne!!!

Ponieważ ostatnio przy takiej pogodzie jest mi strasznie nie po drodze do komputera, to dziś będzie znów smakowita notka, a mianowicie kolejny przepis na to, jak wykorzystać truskawki :)

Jak pisałam wcześniej, uwielbiam przepisy, gdzie wystarczy wszystko wrzucić i wymieszać. Czasami jednak pokuszę się o coś, gdzie jest trochę więcej roboty - nie bójta się, nie spędzamy przy tym pół dnia w kuchni nad jednym ciastem. O co to to nie. Mimo wszystko ma być szybko. Takie też jest to ciasto :)





Zdjęcia musicie mi wybaczyć, musiałam robić fotki ekspresowo, bo znikało tak szybko!

Przepis z tej strony -> KLIK 

Składniki na tortownicę dużą, moja ma chyba 28cm ;)

Biszkopt

3 jajka
pół szklanki mąki pszennej
mniej niż 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
mniej niż połowa szklanki cukru

Masa śmietanowa:

350ml śmietany kremówki
1 tabliczka białej czekolady
4 łyżki mleka

Dodatkowo:

1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki mleka
ok 500g truskawek


Białka ubić na pianę, pod koniec dodać żółtka i cukier. Mąkę wymieszać ze sobą, przesiać do jajek. Całość wylać do tortownicy, gdzie dno jest wyłożone papierem do pieczenia. piec ok 30 minut w temp 160 stopni.

Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuścić z 4 łyżkami mleka i wysmarować wystudzony biszkopt. Na czekoladzie ułożyć truskawki, jedna obok drugiej, blisko siebie.

Białą czekoladę z 4 łyżkami mleka rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić a następnie dodać ostudzoną białą czekoladę i razem zmiksować. Masę śmietanową wyłożyć na truskawki i całość wstawić do lodówki. Pozostałą gorzką czekoladę zetrzeć na tarce i posypać wierzch ciasta.


 


Dopiero teraz, jak pisałam Wam przepis skapnęłam się, że nie dałam mleka do rozpuszczonych czekolad, ale nie szkodzi - i tak wyszło pysznie :) Do tego z moim leniem, jako że ciasto jak na mój gust nieco pracochłonne to nie chciało już mi się ścierać czekolady na wierzch - dałam posypkę :) 

Jak Wam się podoba? Mówię Wam, ciasto jest boskie - dzięki białej czekoladzie śmietana zyskuje niesamowity smak :) Jak robię torty to do śmietany dodaje cukier puder, ale z białą czekoladą jest super :)

Skusicie się na to ciasto? 

9 komentarzy:

  1. Nigdy takiego nie robiłam :). Muszę zapisać i po sesji będę eksperymentować :D.

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smakowicie wygląda :) muszę skorzystać z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zawsze narobiłaś mi smaka

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam.. wygląda znakomicie!! :) Zapisuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. mniaaam :D już wiem jakie ciacho zrobię na wekeend! :)))

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję bardzo za każdy pozostawiony komentarz :) ale musisz wiedzieć, że mój blog to nie miejsce na Twoją reklamę. Nie wklejaj linku do swojego bloga, nie musisz - znajdę go :)